Wat speelde er bij de rechter?

Mediabranche. In een rechtszaak voor Hof Arnhem-Leeuwarden (ECLI:NL:GHARL:2019:8931) gaat het om een dga die via zijn BV actief is in de mediabranche. De onderneming houdt zich namelijk bezig met het management, de advisering en begeleiding van artiesten en presentatoren.

Werkruimte verhuurd aan BV. Als de onderneming op een gegeven moment geen kantoorruimte heeft, wordt besloten om de benedenverdieping van de woning van de dga hiervoor te gebruiken. Voor een periode van twee jaar wordt deze verdieping verhuurd aan de BV. Hiervoor betaalt de BV een maandelijkse huur van € 1.000 aan de dga.

Terbeschikkingsregeling

Belast in box 1. Als u een privévermogensbestanddeel ter beschikking stelt aan uw eigen BV, dan krijgt u te maken met de terbeschikkingstellingsregeling (tbs-regeling). Deze bepaalt dat u hiervoor een zakelijke vergoeding van de BV moet ontvangen die progressief belast is in box 1.

Zelfstandige werkruimte?

Kostenaftrek bij BV. Voor werkruimtes in de eigen woning van de dga ligt dit wat gecompliceerder. Deze vallen alleen onder de tbs-regeling als de kosten hiervan ten laste van de winst van de BV mogen worden gebracht. Deze kostenaftrek is alleen mogelijk als er sprake is van ‘een zelfstandige werkruimte ten behoeve van de dga’. Er moet dan een eigen ingang en eigen sanitaire voorzieningen zijn. Daaraan wordt in deze zaak niet voldaan, waardoor de benedenverdieping volgens de Belastingdienst niet onder de tbs-regeling valt.

Niet voor de dga zelf. De dga, en later ook de rechter, is het daarmee niet eens. Op basis van de wetsgeschiedenis is af te leiden dat de beperking van de kostenaftrek alleen geldt als de werkruimte in de privéwoning van de dga wordt gebruikt door de dga zelf (‘ten behoeve van de dga’). Is dit niet het geval, dan speelt de zelfstandigheid van de ruimte geen rol meer en valt deze sowieso onder de tbs-regeling.

Geen privégebruik. Na onderzoek oordeelt de rechter dat de aan de BV verhuurde benedenverdieping inderdaad niet werd gebruikt door de dga zelf, maar door zijn personeel en zakelijke relaties. Hij woonde zelf een groot deel van het jaar in het buitenland. Als hij wel aanwezig was in de woning, mocht hij de benedenverdieping slechts zeer beperkt gebruiken. Hetzelfde gold voor zijn inwonende zoon.

Wat is het fiscaal belang?

Onder de tbs-regeling. De conclusie luidt dus dat de benedenverdieping inderdaad gedurende de verhuur aan de BV onder de tbs-regeling valt. Maar waarom is dit fiscaal van belang?

Waardedaling fiscaal aftrekbaar. Tussen de start en het einde van de verhuur daalt de woning aanzienlijk in waarde. Nu het verhuurde deel onder de tbs-regeling valt, moet bij beëindiging van de verhuur rekening worden gehouden met de waardeontwikkeling van de benedenverdieping. Nu deze negatief was, leverde dit de dga een zeer forse aftrekpost in box 1 op van bijna € 90.000!
Tip.Dit is puur een administratief verlies. De dga houdt de woning in bezit en deze stijgt later weer onbelast in waarde.

Volgens de rechter valt een aan de BV verhuurde werkruimte in de eigen woning die niet wordt gebruikt door de dga zelf, maar bijv. door zijn partner/secretaresse, onder de tbs-regeling. Zelfs als er geen sprake is van een zelfstandige werkruimte. Bij het einde van de huur is dan een waardedaling aftrekbaar en een waardestijging belast.

Meer blogs